De Britse regering van premier Cameron heeft het zwaar in de nek-aan-nek race rond het referendum over een onafhankelijk Schotland. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.De eerste dividenduitkering van KPN sinds 2012 is weer een stap dichterbij gekomen. Om de overname van KPN’s Duitse mobiele tak te kunnen betalen gaat collega Telefonica Deutschland voor 3,62 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. En KPN heeft aangegeven pas een dividend te zullen uitkeren als de overname rond is. Voor 2014 heeft KPN een dividend van 7 eurocent in het vooruitzicht gesteld, en daarvan zal de komende tijd een interim dividend van worden uitgekeerd.

2.29 oktober wordt D-Day voor Europese banken. Volgens de Duitse krant Handelsblatt gaat de Europese Centrale Bank namelijk vrijdag 26 oktober nabeurs of in het weekend van 25 en 26 oktober de resultaten van het boekenonderzoek en stresstest bekendmaken. U hoeft zich overigens als klant nergens zorgen over te maken, want er gaat bijna geen dag voorbij dat er een minister van Financiën roept dat zijn banken zonder kleerscheuren de keuring van de ECB zullen doorstaan. Bovendien houden toezichthouders in het zwaarste scenario van de stresstest geen rekening met de dreiging van deflatie. Dus wat kan er nou nog mis gaan?

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Voor Apple’s topman Tim Cook is het dinsdagavond uur U met de introductie van een scala producten waarmee hij zijn stempel op Apple wil drukken, en uit de schaduw van Steve Jobs wil treden. Vanavond kunnen we nieuwe iPhones met grotere schermen, de smartwatch en diensten voor gezondheid, huisgadgets en mobiel betalen verwachten.

4.Ierland, dat is het land dat door de crises zijn staatsschuld ten opzichte van 2007 heeft zien vervijfvoudigen naar meer dan 120 procent van het nationaal inkomen, wil af van het infuus van het IMF. Ierland kreeg in 2010 een pakket noodleningen van 67 miljard euro, waaraan het IMF 22 miljard euro bijdroeg. De Ieren moeten het IMF een tegenwoordig forse rente van 5 procent betalen. Dankzij ECB-president Draghi’s belofte om de euro te redden kunnen de Ieren een stuk goedkoper lenen in de markt. De 10-jaars rente bedraagt nog maar 1,65 procent.

5.Premier David Cameron is ten einde raad nu één peiling er op wijst dat de Schotten op 18 september ja zullen zeggen tegen de afscheiding van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de krant de Telegraph overweegt Cameron zelfs de koningin van stal te halen en haar te vragen de Schotten te overtuigen vooral nee te stemmen (en daarmee zijn eigen politieke carrière te redden).
Probleem is dat het not done is om de koningin in verlegenheid te brengen door haar om hulp te vragen. En daarnaast wil de Schotse leider Alex Salmond dan wel van Downing Street 10 en Westminster af, hij wil graag de koningin als staatshoofd behouden. Ondertussen hebben de Unionisten oud-premier Gordon Brown (een Schot) van stal gehaald om de Nee-campagne nieuw leven in te blazen.

6.Meneer de president van de ECB: slaap zacht. De krant Le Parisien meldt vanochtend wat we eigenlijk al wel wisten, namelijk dat oud-president Nicholas Sarkzoy weer wil plaatsnemen op het pluche in het Élysée en zich daarom in 2017 weer verkiesbaar gaat stellen. Sarkozy zou volgens de laatste opiniepeilingen Marine Le Pen verslaan als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. In de tweede ronde wel te verstaan, en met hulp van links stemmende Fransen die met de wasknijper op de neus voor Sarkozy zouden stemmen. In de eerste ronde zou Le Pen, die beloofd heeft Frankrijk direct uit de euro te halen, het van elke kandidaat winnen.

7. Hoe gaat het met ECB-president Draghi’s oproep om het fiscale beleid in de eurozone als geheel stimulerend te laten zijn voor de effectieve vraag (fiscaal beleid heeft momenteel een licht remmend effect op groei)? Niet te best. Vanochtend zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in de Bondsdag dat Duitsland de “stabiliteitspolitiek” niet vaarwel zal zeggen. Dat is Orwelliaans taalgebruik voor geen fiscale stimulering.
Schäuble herhaalde dat Duitsland vanaf 2015 geen nieuwe staatsleningen meer zal uitgeven, behalve om oude leningen te herfinancieren. En zonder een 180-graden draai van het Duitse fiscale beleid zal fiscale stimulering in de eurozone als geheel moeilijk, zo niet onmogelijk worden. Wat resteert is het `investeringsplan` van 300 miljard euro van eurocommissaris Jean-Claude Juncker. Probleem met dat plan, het equivalent van 3 procent van het nationaal inkomen, is dat het geen echte fiscale stimulering is omdat het gefinancierd moet worden uit de bestaande begroting.

8.Hoe bizar de Duitse obsessie met het aflossen van de staatsschuld is op een moment dat het land voor noppes kan lenen, blijkt uit een artikel van zakenkrant The Financial Times over deplorabele staat van de Duitse infrastructuur. De FT wijst er daarnaast op dat overheidsinvesteringen in Duitsland het op een na laagst zijn van alle OESO-landen.

9.Op de beursagenda staat vandaag een van de cijfers die Fed-voorzitter Janet Yellen nauwlettend volgt. Openstaande vacatures. In juni stegen openstaande vacatures naar 4,67 miljoen, het hoogste niveau in ongeveer 10 jaar tijd. De markt verwacht een verdere toename in juli. Punt van zorg is dat vóór de financiële crisis toen vacatures relatief ook op een zeer hoog niveau stonden, de werkloosheid een procentpunt lager was. Meer vacatures, maar ook meer werklozen dus. Dat wijst er op dat de structurele werkloosheid in de VS sinds de crisis is toegenomen.

10.Beleggers doen vanochtend alles in de verkoop. Nou, bijna alles dan. Zowel aandelen als obligaties dalen in koers, maar het zijn vooral langer lopende staatsobligaties die het moeten ontgelden. De Duitse 10-jaars rente kwam vanochtend zelfs even bijna boven de psychologische grens van 1 procent uit. Een directe aanleiding lijkt er niet te zijn. In augustus daalde de lange rente hard in de veronderstelling dat de ECB zou ingrijpen na het slechte economische nieuws. Die gok heeft goed uitgepakt, en mogelijk nemen beleggers winst.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl